Agaricus subrufescens

Żaden grzyb nie stymuluje odporności tak efektywnie jak Agaricus subrufescens, który wspiera układ immunologiczny zwłaszcza w walce z nowotworem i przerzutami. Pomaga dodatkowo obniżyć ciśnienie krwi, działa przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.

Historia odkrycia grzyba Agaricus

W 1947 roku William A. Murrill opisał Agaricusa i nazwał go Agaricus blazei Murrill. W 2002 roku grupa badaczy stwierdziła, że jest on identyczny z opisanym już wcześniej Agaricus brasiliensis a w 2005 przy pomocy analizy DNA udało się udowodnić, że obydwa te grzyby są identyczne genetycznie z opisanym juz w 1893 roku gatunkiem Agaricus subrufescens Peck – który uważany jest w związku z tym za najstarszą naukowo poprawną nazwę. Inne nazwy to – pieczarka słoneczna, pieczarka migdałowa, boski grzyb, czy „grzyb księżniczka” (Japonia).

Pierwotną ojczyzną tego grzyba jest jest tropikalny las deszczowy a dokładniej okolice miejscowości Sao Paulo w Brazylii. Badania nad Agaricusem rozpoczęto z końcem lat siedemdziesiątych. Odkryto, że ludność z terenów wiejskich gdzie zbierano i uprawiano tego grzyba jest nadzwyczaj zdrowa i nie choruje w ogóle na raka. Spowodowało to mocny wzrost uprawy w Brazylii i Japonii. Natomiast od 1988 również w Chinach, na Tajwanie, w Tajlandii, Wietnamie i Indonezji.

Wyglądem przypomina pieczarkę, ale…

Agaricus wyglądem przypomina naszą pieczarkę polową, jednak w swym składzie posiada o wiele więcej cennych składników. Ma kolor jasny który ciemnieje do ciemnobrązowego. Może urosnąć nawet do 14 cm długości i 5 cm grubości. Z powodu lekko migdałowego zapachu i smaku jest uznawany za niezwykły rarytas. 

AGARICUS - POMOC W WALCE Z NOWOTWOREM

Skład i działanie Agaricus

Agaricus subrufescens zawiera w sobie cenne składniki takie jak: witaminy (B2, B3, H, D), składniki mineralne (potas, cynk, żelazo, wapń, magnez), beta-glukan i wysoką zawartość polisacharydów.

Badania potwierdzają, że Agaricus ma działanie przeciwnowotworowe (hamuje rozwój raka), działanie immunomodulujące, antyalergiczne, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Ma równie duży wpływ na wytwarzanie przeciwciał.

Agaricus – pomoc w walce z nowotworem

Agaricus wykazuje silne działanie hamujące wzrost guzów nowotworowych i ich zmniejszanie się. Dzieje się to przy pomocy wzrostu liczby i aktywności limfocytów-T, makrofagów i naturalnych komórek (NK), które niszczą bakterie, wirusy, patologiczne grzyby, komórki nowotworowe oraz oczyszczają cytoplazmę komórek.

Ergosterol z kolei pomaga hamować wytwarzanie nowych naczyń w tkance nowotworowej (antyangiogeneza), powstrzymuje wzrost guzów i działa hamująco na tworzenie się przerzutów. Wykazano to w badaniach dotyczących takich dolegliwości jak białaczka, nowotwór jelit, płuc, macicy, piersi, trzustki, prostaty i wątroby.

Ekstrakt z Agaricusa pomaga również zredukować obciążające skutki uboczne w trakcie chemioterapii. Pomaga eliminować toksyczne substancje i zmniejszać takie dolegliwości jak brak apetytu, osłabienie, wypadanie włosów i spadek liczby leukocytów.

Agaricus wspomaga leczyć infekcje bakteryjne i wirusowe a także zalecany jako profilaktyka. W połączeniu z Coriolusem jest niezwykłym wsparciem sił obronnych w czasie przeziębień. Zobacz artykuł „Agaricus na infekcje bakteryjne”

Główne zastosowanie Agaricusa:

  • Profilaktyka przeciwnowotworowa,
  • Niska odporność,
  • Problemy dermatologiczne,
  • Zaburzenia trawienia i funkcji jelit,
  • Cukrzyca,
  • Zaburzenia przemiany materii,
  • Reakcje alergiczne,
  • Stany zapalne i infekcje,
  • Skutki uboczne chemioterapii i radioterapii.

Jak widać Agaricus, to wyjątkowy i nie doceniany jeszcze grzyb, który coraz częściej stosowany jest jako pomoc w walce z nowotworem. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w problemach dermatologicznych i w łagodzeniu skutków ubocznych radio i chemioterapii.

Źródło: Grzyby prozdrowotne