CORDYCEPS SKUTECZNIEJSZY OD KAWY?
Kawa to używka, po którą sięga wiele osób nie zdając sobie sprawy, że jej nadmiar jest nie tylko szkodliwy, ale osłabia nasze Nerki wyciągając z nich energię, po to aby nas pobudzić. Cordyceps jest o wiele skuteczniejszy od kawy, ponieważ działa na poziomie komórkowym i nas prawdziwie doładowuje, nie ingerując przy tym w nasze Nerki.
Kawa – złodziej naszej energii
Gdy potrzebujemy szybko podnieść energię, lub poradzić sobie z nadmiarem pracy, to często sięgamy po kawę, która zawiera duże dawki kofeiny. Gdy pijemy ją w małych ilościach, to jest raczej nieszkodliwa (chociaż niektórzy w ogóle nie powinni po nią sięgać ze względu np. na nadmiar Gorąca wewnętrznego lub niedobór Płynów). Natomiast jej duże dawki mogą powodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości takich jak:
- wysuszenie płynów ciała, a co za tym idzie również Krwi (objawem może być np. wysuszona skóra),
- wprowadzenie do ciała dużej ilości gorąca,
- uszkodzenie Nerek.
Według Medycyny Chińskiej, kawa nie dostarcza nam energii, ale „wyciąga” ją z naszych Nerek. Przy dłuższym czasie stosowania może zatem doprowadzić do osłabienia i ich uszkodzenia. A słabe Nerki objawiają się takimi symptomami jak: ogólna słabość, spadek odporności, dolegliwości w dolnej części pleców, szybkie męczenie się, szumy w uszach, depresja, lęki i wiele innych.
Jak Cordyceps wpływa na naszą wydajność i wzrost energii?
Wraz z wiekiem tracimy coraz szybciej dostępną energię, jesteśmy bardziej podatni na zmęczenie oraz musimy się dłużej regenerować. Utrata energii to jeden z objawów starzenia naszego organizmu, jednak zmieniając odpowiednio dietę i uzupełniając ją o grzyby Cordyceps możemy temu zapobiec.
Cordyceps zwiększa produkcję ATP
Badania potwierdzają, że Cordyceps dzięki występujących w nim beta-glukanom pomaga zwiększyć produkcję ATP o prawie 20%, co przekłada się na wzrost wydajności organizmu. Czyli im więcej ATP w komórkach, tym więcej energii do uwolnienia. (Cząsteczki ATP przechowują energię w wiązaniach chemicznych tak jak baterie. Każda nasza aktywność jest zależna właśnie od tej energii, która uwalnia się, gdy cząsteczka ATP ulega rozkładowi. Zwiększona ilość ATP w komórkach ma szczególne znaczenie w tkankach mięśniowych i wpływa na zwiększenie wydolności i odporności na wysiłek fizyczny. ATP to jedno z najważniejszych źródeł energii dla mięśni.)
Cordyceps pomaga zredukować akumulację kwasu mlekowego
Cordyceps pomaga również zredukować akumulację kwasu mlekowego w mięśniach. Kwas mlekowy to substancja produkowana przez mięśnie podczas dużego wysiłku i odpowiada za bóle tzw. zakwasy. Według przeprowadzonych badań, Cordyceps pomaga podnieść próg wytwarzania kwasu mlekowego o około 10%. Wpływa dzięki temu na zwiększenie odporności na wysiłek i pomaga się szybciej regenerować.
Cordyceps zwiększa wrażliwość na insulinę
Cordyceps zwiększa wrażliwość na insulinę, a im bardziej komórki są wrażliwe na insulinę, tym szybciej pobierają one cukier z krwi. Dzięki temu, że komórki mają dostęp do większej ilości energii, poprawia się nasza wydolnośc treningowa. Dodatkowo obniża się ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Podsumowując Cordyceps dodaje energii, poprawia natlenienie komórek, zwiększa wytrzymałość i pomaga zwalczać objawy zmęczenia podczas intensywnego wysiłku. Ma również korzystny wpływ na układ odpornościowy i poprawia wydolność naszych Płuc.
Cordyceps to idealny produkt dla:
- osób w podeszłym wieku, które poszukują środków, dzięki którym będą mieć więcej siły,
- sportowców, którzy chcą uzyskać i utrzymać wysoką formę.