HERICIUM – NA PROBLEMY Z TRAWIENIEM

Hericium (soplówka jeżowata, Lion’s Mane) ze względu na swój wygląd znany jest również jako lwia grzywa. To wspaniały grzyb wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale również w problemach z trawieniem i w leczeniu wielu dolegliwości takich jak:
- zaburzenia neurologiczne,
- stres,
- Alzheimer,
- Parkinson,
- SM,
- wrzody, refluks
- i depresja.
Hericium – na problemy z trawieniem
Hericium jest przydatny w różnych zaburzeniach trawiennych, zwłaszcza gdy towarzyszy im gorąco (np. tak zwane w Medycynie chińskiej „Gorąco w Żołądku”). Chłodzi i nawilża układ pokarmowy, regeneruje błony śluzowe układu pokarmowego i wspomaga odporność.
Ma zdolność również do harmonizacji żołądka i układu trawiennego oraz chroni i łagodzi błonę śluzową, dlatego jest stosowany w zaburzeniach takich jak: zapalenie żołądka, wrzody żołądka, zgaga i refluks.

W kilku słowach o Hericium czyli Lion’s Mane
Należy do jadalnych grzybów leczniczych pochodzących z Azji ale występuje również w Ameryce Północnej.
Swoją nazwę grzyb uzyskał dzięki unikalnemu kształtowi owocnika, który jest kulisty oraz rozgałęziony i może mieć średnicę do 30 cm. Hericium ma delikatny smak i konsystencję przypominającą ryby. Rośnie pasożytniczo w kępach na uszkodzonych kłodach drzew lub pniach.
To bardzo smaczny grzyb do użytku gastronomicznego, który świetnie nadaje się do sałatek, zup, risotto i jako dodatek do mięsa.
Główne zastosowanie Hericium:
– reguluje problemy żołądkowo-jelitowe, szczególnie objawy zapalenia,
– stosuje się go w profilaktyce nowotworowej (raku żołądka, jelit i przełyku),
– wzmocnia układ odpornościowy,
– uzupełnia terapie przy chorobach nerwowych,
– łagodzi nastroje depresyjne,
– pomaga przy zaburzeniach snu i w stanach niepokoju.
Podsumowując Hericium pomaga nie tylko na problemy z trawieniem, ale również jest wspaniałym dodatkiem w naszej kuchni. (zobacz cały artykuł o Hericium)