hericium na problemy trawienne

Hericium (soplówka jeżowata, Lion’s Mane) ze względu na swój wygląd znany jest również jako lwia grzywa. To wspaniały grzyb wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale również w problemach z trawieniem i w leczeniu wielu dolegliwości takich jak:

  • zaburzenia neurologiczne,
  • stres,
  • Alzheimer,
  • Parkinson,
  • SM,
  • wrzody, refluks
  • i depresja.

Hericium – na problemy z trawieniem

Hericium jest przydatny w różnych zaburzeniach trawiennych, zwłaszcza gdy towarzyszy im gorąco (np. tak zwane w Medycynie chińskiej „Gorąco w Żołądku”). Chłodzi i nawilża układ pokarmowy, regeneruje błony śluzowe układu pokarmowego i wspomaga odporność. 
Ma zdolność również do harmonizacji żołądka i układu trawiennego oraz chroni i łagodzi błonę śluzową, dlatego jest stosowany w zaburzeniach takich jak: zapalenie żołądka, wrzody żołądka, zgaga i refluks.

hericium na problemy trawienne

W kilku słowach o Hericium czyli Lion’s Mane

Należy do jadalnych grzybów leczniczych pochodzących z Azji ale występuje również w Ameryce Północnej. 

Swoją nazwę grzyb uzyskał dzięki unikalnemu kształtowi owocnika, który jest kulisty oraz rozgałęziony i może mieć średnicę do 30 cm. Hericium ma delikatny smak i konsystencję przypominającą ryby. Rośnie pasożytniczo w kępach na uszkodzonych kłodach drzew lub pniach.

To bardzo smaczny grzyb do użytku gastronomicznego, który świetnie nadaje się do sałatek, zup, risotto i jako dodatek do mięsa.

Główne zastosowanie Hericium:

– reguluje problemy żołądkowo-jelitowe, szczególnie objawy zapalenia,
– stosuje się go w profilaktyce nowotworowej (raku żołądka, jelit i przełyku),
– wzmocnia układ odpornościowy,
– uzupełnia terapie przy chorobach nerwowych,
– łagodzi nastroje depresyjne,
– pomaga przy zaburzeniach snu i w stanach niepokoju.

Podsumowując Hericium pomaga nie tylko na problemy z trawieniem, ale również jest wspaniałym dodatkiem w naszej kuchni. (zobacz cały artykuł o Hericium)