przyczyny, leczenie i objawy cukrzycy

Cukrzyca, to choroba, na którą chorują już nie tylko starsze osoby, ale również dzieci i młodzi ludzie. Z okazji Ogólnopolskiego dnia walki z cukrzycą, która wypada 27 czerwca, postanowiliśmy przybliżyć bardziej przyczyny cukrzycy, objawy oraz możliwe sposoby jej leczenia.

Istnieją dwie odmiany cukrzycy – typu I oraz typu II. Aż 90% diabetyków dotkniętych jest tą drugą odmianą, u której podłoża leżą inne przyczyny niż w pierwszym typie. Głównie są one związane z trybem życia. Cukrzycę określa się dziś jako chorobę społeczną, gdyż w parze z nią idzie nadwaga, która jest istotnym czynnikiem ryzyka, a także zaburzenia przemian tłuszczowych i nadciśnienie. 

Cukrzyca typu I

W Cukrzycy typu I, która pojawia się głównie w wieku dziecięcym i młodości dochodzi do uszkodzenia tzw. Wysepek Langerhansa, czyli komórek trzustki, które produkują insulinę. Prawdopodobnie dzieje się tak na skutek reakcji autoagresywnej organizmu. Przyczyną mogą być czynniki wrodzone, jak również różne typy wirusów. 

Insulina jest odpowiedzialna za transport cukru z pożywieniem do komórek. Bez niej szybko wzrasta poziom cukru we krwi, podczas gdy same komórki paradoksalnie „głodują”.

Możliwości leczenia cukrzycy typu I

Jedyną możliwością leczenia cukrzycy typu I jest podawanie organizmowi insuliny syntetycznej z zewnątrz i ciągła kontrola poziomu cukru, aby nie dopuścić zarówno do przecukrzenia jak i niedocukrzenia.

Cukrzyca typu II

Jakie jest natomiast leczenie, przyczyny i objawy cukrzycy typu II? Jej leczenie jest podobne, ale wcale nie musi do niego dojść.

W tym rodzaju problem nie polega na braku insuliny, ale na tym, że komórki tkanek niedostatecznie reagują na wyrzut insuliny. Dlatego ważne jest tutaj aby obniżyć poziom cukru we krwi np. poprzez aktywność fizyczną, wyregulowanie wagi ciała i prawidłowe odżywianie. 

Gdy jest rozpoznana we wczesnym stadium, spełnienie powyższych warunków często wystarcza aby zatrzymać postęp choroby, złagodzić jej objawy i unormować cukier. 

Z pomocą przychodzą również różnego rodzaju farmaceutyki. Natomiast jeśli choroba wejdzie w stadium zaawansowane, należy uzupełniać insulinę w postaci zastrzyków.

Bardzo ważne jest aby utrzymywać poziom cukru we krwi w granicach normy i ciągle go kontrolować. 

Cukrzyca i jej początkowe objawy

W początkowym stadium cukrzycy ciężko czasem rozpoznać jej objawy, które często są nawet bagatelizowane. Wiele osób ma stan przedcukrzycowy lub jest nim zagrożonych nie zdając sobie z tego sprawy. Początkowo w pełni sił trzustka radzi sobie jeszcze z produkcją odpowiedniej ilości insuliny, po to, aby obniżyć poziom cukru i skompensować to, że komórki przestają być na nią wrażliwe. Dopiero, gdy przestaje jej się to udawać, pojawiają się pierwsze objawy takie jaka wzmożone pragnienie czy delikatne swędzenie a w dalszej kolejności omdlenia, zaburzenia widzenia i częste infekcje. 

Co powoduje zbyt wysoki poziom cukru we krwi?

Zbyt wysoki poziom cukru może powodować wiele szkód takich jak: zawał serca, uda, zaburzenia ukrwienia w nogach, uszkodzenie nerek czy zmiany w siatkówce. Wyrządza on szkody w sieci naczyń żylnych, powodując tym zaburzenia krążenia. 

Zastosowanie grzybów w leczeniu cukrzycy

Leczenie, przyczyny i objawy cukrzycy

Dzięki zdrowemu trybowi życia i prawidłowemu odżywianiu jesteśmy w stanie ograniczyć rozwój tej choroby. Ważne jest aby zaopatrywać organizm w pełnowartościowe składniki odżywcze.

Z pomocą przychodzą grzyby witalne, które są nie tylko bogate w te składniki ale również w substancje balastowe. Dzięki temu powodują lepsze trawienie i szybciej pojawiające się uczucie sytości. 

Do zalecanych grzybów dla pacjentów z Cukrzycą, której stadium pozwala na leczenie przy pomocy diety i aktywności fizycznej należy Coprinus. Grzyb ten pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez pobudzanie trzustki do uwalniania insuliny. Jego aktywne związki chronią również ściany naczyń przed odkładaniem się w nich złogów. 

Kolejnym grzybem jest Agaricus blazej Murrill, który dzięki swojemu silnemu działaniu w chorobach autoagresywnych pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i jest pomocny w leczeniu Cukrzycy typu I. 

Maitake – pomoc w leczeniu cukrzycy

Grzyb Maitake znany jest z właściwości obniżania poziomu cukru we krwi, stosuje się go zatem we wspomaganiu leczenia cukrzycy typu II. 

Wykazano, że zawarta w Maitake tak zwana frakcja SX (glikoproteina) może podnieść granicę tolerancji na glukozę, nie wpływając przy tym na wyrzut insuliny. Grzyb ten pomaga zmniejszyć peryferyjną wrażliwość na insulinę i dzięki temu wpływa dodatnio na poziom cukru. Alfa-glukan z Maitake działa bezpośrednio na receptory insulinowe komórek i przez normalizuje wrażliwość insulinową.  

Równoczesne obniżenie poziomu cukru we krwi przez Maitake, sterowane jest poprzez wpływ tak zwanego mechanizmu renina – angiotensyna.

Źródło: Artykuł „Leczenie, przyczyny i objawy cukrzycy” został opracowany na podstawie książki – Grzyby prozdrowotne


Wspiera w leczeniu cukrzycyleczenie, przyczyny i objawy cukrzycy

Pomaga wzmocnić odpornośćLeczenie, przyczyny i objawy cukrzycy

Wspiera w leczeniu cukrzycy