METODA PODWÓJNEJ EKSTRAKCJI
Co to jest metoda podwójnej ekstrakcji i dlaczego pomaga ona łatwiej przyswajać składniki z grzybów? O tym postaramy się Wam wyjaśnić w dzisiejszym artykule.
Dlaczego ekstrakcja pomaga efektywniej przyswajać składniki z grzybów?
Ściany komórkowe grzybów są zbudowane z chityny a ponieważ nasz organizm nie jest w stanie jej rozłożyć, to uzyskanie z nich wystarczającej ilości ważnych składników jest utrudnione.
Dotyczy to głównie tych najbardziej wartościowych i terapeutycznych metabolitów wtórnych, które nadają grzybom ich właściwości lecznicze i które są związane ze ścianą komórkową.
Przygotowując wyciąg z grzybów z zastosowaniem metody podwójnej ekstrakcji, zapewniamy sobie optymalne korzyści zdrowotne.
Do terapii zazwyczaj używane są grzyby medyczne w postaci ekstraktów wodnych. W przypadku niektórych grzybów takich jak Reishi czy Chaga wymagana jest druga ekstrakcja (tzw. podwójna ekstrakcja), aby uwolnić substancje nierozpuszczalne w wodzie. W przypadku Reishi i Chaga np. triterpeny.
Na czym polega metoda ekstrakcji?
Metoda podwójnej ekstrakcji jest procesem dwuetapowym.
- W pierwszym etapie (czyli podczas ekstrakcji wysokoprocentowym alkoholem) dochodzi do wydobycia z grzybów związków rozpuszczalnych z w tłuszczach (tworzy się nalewka).
- Następnie przeprowadzana jest ekstrakcja przy pomocy gorącej wody, która pomaga wyciągnąć z grzybów substancje rozpuszczalne w wodzie (dzięki temu otrzymujemy wywar).
Podczas ekstrakcji chodzi o to, aby uwolnić te najważniejsze substancje w postaci najczystszej i najbardziej skoncentrowanej np. terpenoidy. Dzięki temu są łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu.
Ponieważ substancje rozpuszczalne w tłuszczach są odporne na działanie gorącej wody, do ich wydobycia niezbędny jest alkohol.
Proces ekstrakcji rozbija barierę chitynową komórki grzybowej, dzięki czemu nasz organizm jest w stanie wykorzystać substancje czynne takie jak polisacharydy (głównie beta-1,3 i 1,6 D-glukany).
Wobec jakich grzybów warto ją stosować?
Metoda ta dobrze się sprawdza szczególnie w przypadku takich odmian grzybów jak:
- Chaga
- Reishi
- Coriolus (wrośniak różnobarwny)
- a także tych gatunków, których nie możemy podsmażyć na patelni ani w łatwy sposób przerobić na proszek.
Podsumowując, przygotowanie wyciągu z grzybów metodą podwójnej ekstrakcji pozwala maksymalnie wykorzystać ich najcenniejsze właściwości lecznicze.
Przeczytaj również jakie są OPTYMALNE PORY STOSOWANIA GRZYBÓW I CZAS TRWANIA KURACJI