
MAITAKE – GRZYB WZMACNIAJĄCY ODPORNOŚĆ OSÓB STARSZYCH
Współcześnie Maitake jest ceniony nie tylko za smak i aromat, ale także za zdolność wzmacniania odporności i korzystny wpływ na organizm, zwłaszcza u osób starszych.
Współcześnie Maitake jest ceniony nie tylko za smak i aromat, ale także za zdolność wzmacniania odporności i korzystny wpływ na organizm, zwłaszcza u osób starszych.
Cordyceps, Coriolus i Reishi, to grzyby, które wspierają leczenie chorób płuc poprawiając zaopatrzenie organizmu w tlen i wzmacniając odporność przeciwwirusową.
W lecie należy pamiętać o wielu zasadach dotyczących nie tylko diety, ale również dbania o termikę swojego ciała. Niewłaściwe nawyki mogą doprowadzić do różnego rodzaju infekcji i obniżyć naszą odporność na jesień.
Tradycyjna Medycyna Chińska podchodzi do odporności dzieci w sposób bliski wielu matkom. Koncentruje się na profilaktyce, a w przypadku wystąpienia choroby oferuje naturalną pomoc np. w postaci grzybów i ziół.
Shiitake ceniony jest na całym świecie nie tylko jako grzyb konsumpcyjny, ale również ze względu na swoje działanie terapeutyczne, które pomaga wzmocnić odporność i wyregulować poziom cholesterolu.
Beta glukany pomagają eliminować nowo powstałe komórki nowotworowe, uaktywniają tzw. odpowiedź immunologiczną na wirusy, bakterie i pasożyty oraz stanowią naturalne wsparcie dla odporności.
Reishi (lakownica lśniąca) nazywany „Grzybem nieśmiertelności” i królem wszystkich grzybów, to jeden z najstarszych i najsilniej działających naturalnych środków leczniczych.
Cordyceps (maczużnik chiński) to grzyb, który pomaga podnieść wytrzymałość, stymuluje libido, wzmacnia Płuca i dodaje sił fizycznych. Poprawia również nastrój, działa przeciwcukrzycowo i przeciwmiażdżycowo.
Phellinus linteus to powszechnie stosowany grzyb w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, który ma działanie przeciwzapalne, pomaga wzmocnić odporność i wpływa pozytywnie na układ trawienny.