przepis na risotto z boczniakami

Boczniak ostrygowaty to grzyb, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również ma wiele właściwości zdrowotnych.

Wartości odżywcze boczniaka

Boczniak jest cennym źródłem aktywnych składników, które:

  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
  • są skutecznym antyoksydantem chroniącym struktury komórkowe przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki,
  • pomagają obniżyć poziom glukozy, lipidów i enzymów wątrobowych we krwi i w ten sposób zapobiegają chorobom przemiany materii.

Przepis na risotto z boczniakiem

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 4 szklanki wywaru z warzyw (lub mięsa)
  • 30 g suszonych boczniaków lub 3 duże, świeże posiekane na paski grzyby
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula (posiekana)
  • około 300 g ryżu (np. arborio)
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:

RISOTTO Z SUSZONYMI BOCZNIAKAMI:

  1. W dużym garnku doprowadź do wrzenia wywar na wysokim płomieniu. Następnie wyłącz palnik, dodaj suszone grzyby, przykryj garnek i odstaw na około 20 minut aby się namoczyły. Przełóż grzyby łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny i wyciśnij nadmiar wody. Odłuż grzyby do osobnego naczynia i zachowaj wywar.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmaż przez około 5 minut aż zmiękną.
  3. Dodaj do nich ryż i smaż przez około minutę. Następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu 2-3 minut.
  4. Dodaj teraz 1/4 zachowanego wywaru i gotuj na wolnym ogniu mieszając aż ryż całkowicie wchłonie wywar. Dodaj znowu 1/4 wywaru i gotuj na wolnym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtórz dwukrotnie z pozostałą częścią wywaru.
  5. Odstaw naczynie i dodaj do składników masło a także połowę sera oraz natki pietruszki oraz namoczone grzyby. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Przed podaniem przełóż ryż na talerze i posyp pozostałą częścią sera oraz natki pietruszki.

RISOTTO ZE ŚWIEŻYMY BOCZNIAKAMI:

  1. W dużym garnku doprowadź do wrzenia wywar na wysokim płomieniu. Następnie wyłącz palnik i zachowaj wywar.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmaż przez około 5 minut aż zmiękną. Następnie dodaj posiekane w paski świeże boczniaki i smaż aż do zmięknięcia.
  3. Dodaj do nich ryż i smaż przez około minutę. Następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu 2-3 minut.
  4. Dodaj teraz 1/4 zachowanego wywaru i gotuj na wolnym ogniu mieszając aż ryż całkowicie wchłonie wywar. Dodaj znowu 1/4 wywaru i gotuj na wolnym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtórz dwukrotnie z pozostałą częścią wywaru.
  5. Odstaw naczynie i dodaj do składników masło jak również połowę sera oraz natki pietruszki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Przed podaniem przełóż ryż na talerze i posyp pozostałą częścią sera oraz natki pietruszki.

SMACZNEGO 🙂

Źródło: Grzyby lecznicze

Zamiast suszonych boczniaków, możesz użyć oczywiście również innych grzybów.