PRZEPIS NA RISOTTO Z BOCZNIAKIEM
Boczniak ostrygowaty to grzyb, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również ma wiele właściwości zdrowotnych.
Wartości odżywcze boczniaka
Boczniak jest cennym źródłem aktywnych składników, które:
- wzmacniają układ odpornościowy,
- wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
- są skutecznym antyoksydantem chroniącym struktury komórkowe przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki,
- pomagają obniżyć poziom glukozy, lipidów i enzymów wątrobowych we krwi i w ten sposób zapobiegają chorobom przemiany materii.
Przepis na risotto z boczniakiem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 4 szklanki wywaru z warzyw (lub mięsa)
- 30 g suszonych boczniaków lub 3 duże, świeże posiekane na paski grzyby
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 średnia cebula (posiekana)
- około 300 g ryżu (np. arborio)
- pół szklanki białego wina wytrawnego
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki tartego parmezanu
- pęczek świeżej natki pietruszki
- przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
RISOTTO Z SUSZONYMI BOCZNIAKAMI:
- W dużym garnku doprowadź do wrzenia wywar na wysokim płomieniu. Następnie wyłącz palnik, dodaj suszone grzyby, przykryj garnek i odstaw na około 20 minut aby się namoczyły. Przełóż grzyby łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny i wyciśnij nadmiar wody. Odłuż grzyby do osobnego naczynia i zachowaj wywar.
- Rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmaż przez około 5 minut aż zmiękną.
- Dodaj do nich ryż i smaż przez około minutę. Następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu 2-3 minut.
- Dodaj teraz 1/4 zachowanego wywaru i gotuj na wolnym ogniu mieszając aż ryż całkowicie wchłonie wywar. Dodaj znowu 1/4 wywaru i gotuj na wolnym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtórz dwukrotnie z pozostałą częścią wywaru.
- Odstaw naczynie i dodaj do składników masło a także połowę sera oraz natki pietruszki oraz namoczone grzyby. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przed podaniem przełóż ryż na talerze i posyp pozostałą częścią sera oraz natki pietruszki.
RISOTTO ZE ŚWIEŻYMY BOCZNIAKAMI:
- W dużym garnku doprowadź do wrzenia wywar na wysokim płomieniu. Następnie wyłącz palnik i zachowaj wywar.
- Rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmaż przez około 5 minut aż zmiękną. Następnie dodaj posiekane w paski świeże boczniaki i smaż aż do zmięknięcia.
- Dodaj do nich ryż i smaż przez około minutę. Następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu 2-3 minut.
- Dodaj teraz 1/4 zachowanego wywaru i gotuj na wolnym ogniu mieszając aż ryż całkowicie wchłonie wywar. Dodaj znowu 1/4 wywaru i gotuj na wolnym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtórz dwukrotnie z pozostałą częścią wywaru.
- Odstaw naczynie i dodaj do składników masło jak również połowę sera oraz natki pietruszki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przed podaniem przełóż ryż na talerze i posyp pozostałą częścią sera oraz natki pietruszki.
SMACZNEGO 🙂
Źródło: Grzyby lecznicze
Zamiast suszonych boczniaków, możesz użyć oczywiście również innych grzybów.