RECEPTURY ZIOŁOWE PRZYDATNE W LECIE

Lato to wspaniały moment na uzupełnienie energii i wzmocnienie naszej odporności. Znaczenie częściej przebywamy wtedy na zewnątrz, chodzimy na spacery i uprawiamy sport. Zmienia się również nasza dieta i wprowadzamy do posiłków więcej lekkich, surowych lub gotowanych potraw. 

Częściej sięgamy także po zimne napoje aby schłodzić rozgrzane ciało, co nie zawsze pozytywnie wpływa na nasz układ trawienia. Zatem również o tej porze roku należy pamiętać o wielu zasadach dotyczących nie tylko diety, ale również dbania o termikę swojego ciała. 

Niewłaściwe nawyki mogą nie tylko doprowadzić do różnego rodzaju dolegliwości i infekcji, ale przede wszystkim obniżyć naszą odporność na jesień.

Podstawowe zasady odżywiania latem

Istnieje kilka zasad, których warto się trzymać, jeśli chodzi o odżywianie latem. Dzięki nim nie tylko będziemy mogli w pełni cieszyć się zdrowiem o tej pięknej porze roku, ale również zadbamy o swoją odporność na jesień.

Ile pić wody w lecie?

Gorąco to czynnik klimatyczny, który może powodować niedobór płynów w ciele. W upalne lato warto zatem pamiętać o odpowiednim nawadnianiu ciała poprzez picie wystarczającej ilości napojów. Jednak i tutaj należy uważać, gdyż picie zimnej wody w nadmiarze może doprowadzić do wychłodzenia układu trawiennego i pojawienia się biegunek. 

Zaleca się pić wodę o temperaturze pokojowej, a nawet lekko ciepłej (organizm nie zużywa wtedy energii na jej podgrzanie) oraz kompoty z letnich owoców. Warto również dodać do wody np. Cytryniec chiński, który pomoże przeciwdziałać poceniu (ze względu na swój kwaśny smak).  

Co jeść latem?

Latem zaleca się lekkie i ciepłe posiłki. Nadmiar zimnych sałatek, owoców cytrusowych, lodów i nabiału może spowodować pojawienie się Wilgoci w ciele, osłabić układ trawienny oraz wywołać biegunki. Szczególnie należy uważać z odżywianiem dzieci, których żołądek nie ma jeszcze tyle energii co u osoby dorosłej. 

Latem nasze tzw. „Yang” osiąga swoje maksimum, dlatego rozprasza się i utrzymuje na powierzchni ciała. Pomaga w ten sposób odprowadzać nadmiar ciepła na zewnątrz. Dlatego układ trawienny pozostaje „bez ochrony” i szybko może ulec osłabieniu, gdy „atakujemy” go zimnem. Warto zatem sięgać po produkty schładzające i nawilżające o termice ochładzającej, ale należy spożywać je w miarę możliwości na ciepło (cukinia, bakłażan, pomidory, ogórki). Najbardziej wychładzające są owoce tropikalne.

Oczywiście wszystko należy stosować w równowadze, bo jak raz zjemy więcej sałatek czy lodów, to nasz organizm da sobie z tym radę. Jednak surowe produkty powinny stanowić dodatek do naszej diety.

Uwaga również na przejadanie się. Grill i ciężkostrawne posiłki sprawiają, że nasze „Yang” jest ściągane do środka, aby pomóc organizmowi strawić jedzenie. Może to doprowadzić nie tylko do niestrawności, ale również do zablokowania odprowadzania nadmiaru gorąca na zewnątrz ciała.

Uwaga na klimatyzację

Są takie upalne dni, podczas których ciężko wytrzymać bez uruchomienia klimatyzacji. Należy jednak włączać ją z rozwagą i powoli obniżać temperaturę. 

Gdy klimatyzacja jest używana w nadmiarze zarówno w aucie jak i w biurze oraz nastawiona na bardzo niską temperaturę, może doprowadzić do wychłodzenia ciała, pogorszenia odporności i osłabienia płuc. Również nagłe różnice temperatur wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Niewłaściwe stosowanie klimatyzacji może zatem powodować: katar, zapalenie zatok, bóle gardła i gorączkę. 

Receptury ziołowe przydatne w lecie

Jeżeli z jakiegoś powodu niestety doszło do wyziębienia układu trawiennego lub całego ciała, na pomoc przychodzą różne receptury ziołowe:

GUI ZHI TANG (Cynamonowa pieszczota -> zobacz)

Objawy: Pierwsza faza choroby: dreszcze, lekka gorączka, awersja do zimna, katar, drapanie w gardle. Wymioty i bóle brzucha po jedzeniu.
Przyczyny: Wychłodzenie od klimatyzacji, przeziębienie, nadmiar zimnych posiłków i napojów

Opis: Dzięki gałązkom cynamonu receptura jest mocno rozgrzewająca i pomaga pozbyć się patogenu z ciała. Może być stosowana również na bóle brzucha z powodu zastoju zimna, wymioty po spożyciu zimnego jedzenia i na osłabioną odporność.

YU PING FENG SAN (Mur obronny -> zobacz)

Objawy: przeziębienie i katar
Przyczyna: wychłodzenie od klimatyzacji, przeziębienie 

Opis: pomaga usunąć patogen z ciała, wzmocnić płuca i pozbyć się skłonności do przeziębień. Wspiera przy zapaleniu zatok oraz stosowana jest na alergie sezonowe.

MU XIANG SHUN QI WAN (Wolna droga -> zobacz)

Objawy: stagnacja żywności, niestrawność, uczucie pełności, ból w jamie brzusznej, odbijanie, zgaga i wymioty po posiłku
Przyczyna: złe odżywianie, przejadanie się, syte potrawy, czynniki emocjonalne

Opis: Receptura ta usprawnia procesy trawienia i pomaga zniwelować odczucie pełności i ucisku jamie brzusznej. Stosowana również na zgagę i kwaśne odbijanie oraz wzdęcia, i wymioty po jedzeniu.

JIAN PI WAN (Oczyszczanie spichlerza -> zobacz)

Objawy: zmęczenie i dyskomfort po jedzeniu, ciężkość i rozpieranie w żołądku, odbijanie się, wzdęcia i biegunki
Przyczyny: zła dieta i osłabione trawienie

Opis: Uwaga, zawiera gluten. Zawarte w recepturze zioła, poruszają zastój pokarmu i pomagają w jego prawidłowym przepływie. Pomagają również wzmocnić Śledzionę, pozbyć się patologicznej Wilgoci i przywrócić równowagę układu trawiennego.

MYCOCLEAN -> zobacz

Objawy: infekcje układu pokarmowego, biegunka
Przyczyna: osłabienie układu pokarmowego, zła dieta

Opis: W składzie znajduje się Lotos orzechodajny, który pomaga wzmocnić Śledzionę i Nerki. Mieszanka wskazana jest przy biegunce (ostrożnie przy zaparciach). Łzawica ogrodowa wspiera leczenie infekcji układu pokarmowego i ma działanie przeciwzapalne.

Cordyceps na zespół napięcia przedmiesiączkowego

Cordyceps na wzmocnienie energii w lecie

Lato to również idealna pora roku na aktywne spędzanie czasu na łonie natury. Jeśli zatem uprawiasz sport, lubisz chodzić po górach lub po prostu szukasz naturalnego sposobu na doładowanie energii, to koniecznie sięgnij po Cordyceps w formie nalewki -> zobacz.

Cordyceps to prawdopodobnie najmocniejsza ładowarka energii ze wszystkich grzybów. Polecany jest osobom, które są zmęczone, wyczerpane i wrażliwe na zimno, a także sportowcom, ponieważ pomaga zwiększyć wydajność płuc i dodaje energii do działania. 

Jak widzisz zarówno grzyby jak i ziołowe receptury warto jest mieć pod ręką przez cały rok. Dzięki nim zadbasz o odporność i szybko zareagujesz w razie występujących dolegliwości. 

Na przeziębienia i bóle brzuchaReceptury ziołowe przydatne w lecie

Na niestrawności i wzdęcia

Wzmacnia i dodaje energiiCordyceps nalewka