REISHI – ZASTOSOWANIE TERAPEUTYCZNE
Reishi (lakownica lśniąca) nazywany „Grzybem nieśmiertelności” i królem wszystkich grzybów, to jeden z najstarszych i najsilniej działających naturalnych środków leczniczych. Liczne naukowe badania potwierdzają, że Reishi ma szerokie zastosowanie i właściwości przeciwdziałające starzeniu.
Nazwa i pochodzenie Reishi
Reishi ceniony jest na całym świecie i znaleźć można go pod różnymi nazwami: Ganoderma lucidum, Ling Zhi lub Ling chih (boski grzyb nieśmiertelności albo roślina o duchowej mocy). W krajach azjatyckich grzyb ten znany jest już od około 4 tysięcy lat. Jego znalezienie uchodziło za dobry omen, dlatego był bardzo ceniony na cesarskich dworach. Na jego poszukiwania wysyłano nawet specjalne floty. Grzyb Reishi uznawany był jako symbol szczęścia i posiadał status talizmanu, który miał strzec przed nieszczęściem. W starożytności jego niezwykłymi właściwościami mogli cieszyć się tylko władcy Chin i najbogatsi.
W medycynie chińskiej stosowany jest conajmniej od 2 tysięcy lat. Pierwsze wzmianki można znaleźć w chińskich dziełach medycznych powstałych w czasach dynastii Han. Wielki Shennong (zwany „Boskim rolnikiem”) w swojej księdze poświęconej tradycyjnej medycynie chińskiej umieścił Reishi na pierwszym miejscu (na liście obejmującej 365 gatunków roślin i grzybów leczniczych).
Wygląd i występowanie Reishi
Reishi posiada zbitą konsystencję a ze względu na swój błyszczący charakter mówi się na niego „lakownica lśniąca”. Ma kapelusze wielkości od 5 do 20 cm, które są jak korek, prawie zdrewniałe i przypominają kształtem nerkę. Reishi jest saprofitem nadrzewnym i znaleźć go można głównie na drzewach liściastych takich jak dęby, olchy, buki i brzozy. Ze względu na ogromne zapotrzebowanie na tego grzyba, jest on uprawiany w dużych ilościach w Chinach i Japonii.
Skład i działanie Reishi
Składniki Reishi uważa się za najlepiej przebadane i najbardziej udokumentowane ze wszystkich substancji pochodzenia grzybowego.
Do dwóch najważniejszych grup składników należą terpeny (tzw. Kwasy ganoderowe) i polisacharydy (szczególnie beta-glukany), które pomagają wzmacniać układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi i poziom cukru oraz obniżają stężenie cholesterolu.
Reishi zawiera również węglowodany, białka, tłuszcze, alkaloidy, witaminy (ergosterol), prowitaminę D2, minerały (magnez, wapń, cynk, mangan, żelazo, siarkę i german). Dodatkowo obecne w składzie Reishi sterole pomagają zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi, poprawiają krążenie krwi oraz wspomagają pracę serca.
Kwas ganoderowy wspomaga z kolei dotlenienie wszystkich narządów ciała, usprawnia pracę wątroby i pomaga hamować uwalnianie histaminy (jest to pomocne szczególnie dla osób chorujących na alergie sezonowe).
Dzięki funkcjom adaptogennym Reishi pomaga stabilizować układ odpornościowy, zwiększyć wydolność i chronić nas przed chorobami oraz stresem (zobacz artykuł – Co to są adaptogeny).
Reishi – zastosowanie terapeutyczne
Reishi już od wielu tysięcy lat uchodzi za wielokierunkowy, naturalny lek, który ma właściwości odmładzające, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dlatego określa się go „eliksirem życia”.
Ma działanie przeciwnowotworowe
Badania wykazują, że Reishi pomaga zwiększyć stopień zagęszczenia osocza i aktywności naturalnych komórek zabójców, które sprzyjają mechanizmom przeciwnowotworowym. Ma również wpływ na podwyższenie tzw. Wskaźnika Karnofskiego, który określa jakość życia osób chorych na raka.
W Japonii ekstrakty z Reishi stosowane są oficjalnie w terapii raka!
Pozytywne rezultaty można również zauważyć u pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ Reishi pomaga zmniejszyć poziom markerów zapalnych.
Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i wydolność płuc
Reishi pomaga regulować układ odpornościowy i chroni organizm przed atakiem pasożytniczych wirusów i bakterii. Dzięki temu wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia, samopoczucie i kondycję fizyczną.
Wykorzystywany jest na kaszel i problemy z dusznością. Działa również hamująco na wydzielanie śluzu i pomaga regenerować błonę śluzową dróg oddechowych(zobacz artykuł – Reishi – Na kaszel i problemy z dusznością).
Badania potwierdzają również, że ekstrakt z Reishi może prowadzić do podwyższonej tolerancji na niedobór tlenu (niedotlenienie). Jest to przydatne w przypadku walki z chorobą wysokościową.
Wpływa na układ krążenia i serce
Reishi ma również pozytywny wpływ na układ krążenia i serce. Zawarte w nim triterpeny, które są podgrupą terpenów pomagają poprawić krążenie krwi. Badania potwierdzają, że ekstrakt z tego grzyba pomaga podnieść amplitudę kontrakcji serca o 15%, co wpływa na jego lepszą pracę.
Reishi pomaga również zredukować ciśnienie krwi (skurczowe i rozkurczowe) i zmniejszyć zawartość cholesterolu całkowitego w osoczu i wątrobie. Polisacharydy Reishi pomagają również obniżyć poziom triglicerydów i frakcji LDL oraz podnieść koncentrację HDL.
Ma działanie odmładzające
Przypisuje się mu właściwości odmładzające, ponieważ pomaga poprawić pamięć, słuch oraz wzrok, dzięki czemu może opóźniać procesy starzenia i wydłużać życie.
Na proces starzenia mają wpływ rodniki tlenowe i azotowe, które mogą szkodzić komórkom i tkankom. Zawarte w Reishi składniki posiadają właściwości wychwytywania wolnych rodników i właściwości przeciwutleniające. Pomagają dzięki temu zmniejszyć uwarunkowane wiekiem uszkodzenia serca, wątroby i nerek oraz zredukować zmiany miażdżycowe naczyń.
Grzyb ten pomaga również spowolnić zachodzący w komórkach skóry i naskórka proces oksydacji (utlenienia). Proces ten jest odpowiedzialny za uszkodzenia podstawowych białek skóry, których niedobór powoduje powstawanie zmarszczek i starzenie się organizmu.
Dodatkowo substancje zawarte w Reishi pomagają chronić materiał DNA komórki i mitochondria przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Wychwytywanie wolnych rodników ma również pozytywny wpływ na skórę (zobacz artykuł Reishi – Na Problemy Skórne)
Wspomaga leczenie alergii sezonowych
Reishi pomaga również zmniejszyć uwalnianie histaminy, co ma wpływ na redukcję typowych objawów alergicznych.
Wpływa na psychikę i układ hormonalny
Dzięki zawartym w swoim składzie triterpenom ma zdolność do zapewnienia naszemu organizmowi większej równowagi hormonalnej. Dzięki temu szybciej się regenerujemy, sen jest spokojniejszy i lepiej funkcjonujemy na drugi dzień. Reishi pomaga zatem przy takich dolegliwościach jak: neurastenia, nerwowość i bezsenność.
Wspiera układ trawienny
Stosuje się go również w chorobach związanych z wątrobą (żółtaczka) oraz w schorzeniach żołądka (np. wrzody).
Podsumowanie zastosowania Reishi:
- Wspiera serce i układ krążenia,
- Reguluje poziomu cholesterolu,
- Pomaga wzmocnić układ odpornościowy,
- Wykorzystywany jest w terapii przeciwnowotworowej,
- Stosowany na infekcje i stany zapalne,
- Wspiera w leczeniu dolegliwości takich jak: astma, bronchit, POChP,
- Pomaga również na zaburzenia snu i stany lękowe,
- Wspomaga leczenie alergii sezonowych,
- Pomaga przeciwdziałać starzeniu.
ŹRÓDŁA O GRZYBACH I BIBLIOGRAFIE – POBIERZ PLIK