SHIITAKE - DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE

Shiitake (Twardnik japoński, Lentinula edodes) nazywany królem grzybów, jest zaraz po boczniaku i pieczarce jednym z najznakomitszych grzybów jadalnych. Ceniony na całym świecie nie tylko jako grzyb konsumpcyjny, ale również ze względu na swoje działanie terapeutyczne, które pomaga wzmocnić odporność i wyregulować poziom cholesterolu.

PIERWSZE WZMIANKI O SHIITAKE

W Azji już od ponad 2000 lat Shiitake darzy się szacunkiem ze względu na swoje walory smakowe i lecznicze. Początkowo uprawiany w Chinach, szybko znalazł swoich zwolenników również w Japonii, Europie i Ameryce Północnej. 

Jego nazwa składa się z japońskiego słowa „Shita”, co oznacza gatunek kasztanowca, na którym grzyb ten obficie rósł. Natomiast „taki” oznacza „Grzyb”. W Chinach znany jest jako Shingugu, „pachnący grzyb”, lub Hua gu, co znaczy „biały grzyb kwiatowy”.  

W Azji określany jest jako „Eliksir życia”. Żyjący w czasach dynastii Ming, lekarz Whu Shui uważał, że grzyb ten jest środkiem chroniącym zdrowie, leczącym przeziębienia i stymulującym układ krążenia. Zalecany był do regulowania poziomu tłuszczu we krwi, przy bólach głowy, odrze, ospie wietrznej i bólach brzucha. Już tysiące lat temu Shiitake stosowany był również jako środek zapobiegawczy infekcjom górnych dróg oddechowych, a także jako lek na poprawę krążenia i środek zwiększający poziom energii. 

Shiitake - działanie terapeutyczne

SKŁAD I DZIAŁANIE SHIITAKE

Shiitake ma wiele wartości odżywczych takich jak białka, błonnik i minerały. Posiada cały szereg substancji biostymulujących. Są to witaminy takie jak kwas foliowy, niacyna, witaminy z grupy B, witamina D, włącznie ze swoją prowitaminą (które występują w bardzo dużej ilości). Jak również pierwiastki śladowe żelaza, potasu, wapnia i cynku. Zawiera również substancje organiczne takie jak związki cukrowe, nukleotydy, podstawowe aminokwasy, peptydy, kwasy organiczne i substancje pochodzenia cukrowego. 

Istotne znaczenie ma polisacharyd lentinan i alkaloid erytadenina. Lentinan należy do modyfikatorów odpowiedzi biologicznej i jest uważany za efektywny stymulator układu odpornościowego. Wzmaga on wyrzut immunoglobulin A na zewnątrz błon śluzowych, zwiększa tworzenie specyficznych monocytów T i wzmaga cytotoksyczne działanie makrofagów wobec baterii i wirusów. 

Kolejnymi ważnymi składnikami pokarmowymi zawartymi w Shiitake są egzogenne aminokwasy w idealnym dla ludzkiego odżywiania zestawieniu. 

DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE SHIITAKE

Shiitake dzięki swojemu działaniu pomaga zwiększyć aktywność immunologiczną i poprawić naturalne siły obronne w czasie leczenia onkologicznego.

Działanie przeciwnowotworowe dokonuje się poprzez indukcję cytokin interleukiny-1-alfa, interleukiny-2, interferonu-gammam i czynnika-alfa nekrozy guzów. Przyjmowanie Shiitake zwiększa również produkcję przeciwciał, co pomaga stworzyć dodatkową barierę immunologiczną. 

W Japonii Shiitake stosowany jest do wspierania leczenia osób chorych na raka oraz jako uzupełnienie leczenia w trakcie operacji, chemioterapii i radioterapii. W USA Shiitake dopuszczony jest jako lek na raka!

Shiitake

SHIITAKE – DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE

Shiitake ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ blokuje odkładanie się różnych niepożądanych substancji w ścianach naczyń krwionośnych.

Dzięki zawartości lentinanu Shiitake ma silne działanie przeciwwirusowe. Letinan pomaga aktywować różne rodzaje białych krwinek, stymulując ich aktywność obronną przeciwko infekcjom. Pomaga także niwelować skutki działania wirusa HIV i łagodzić przebieg chorób wątroby.

Lentinan działa również przeciwbakteryjnie, pobudza odporność i ma wpływ na poziom lipidów oraz regulację poziomu cholesterolu. Spożywanie Shiitake pomaga zmniejszyć ogólną zawartość cholesterolu, jak również obniżyć poziom cholesterolu HDL i LDL. 

Za wpływ na poziom lipidów odpowiedzialna jest erytadenina. Pomaga ona obniżyć stężenie złego cholesterolu, hamując jego przenikanie do krwiobiegu. Nie jest substancją hamującą syntezę cholesterolu. Aktywuje receptory lipoproteinowe w komórkach wątroby i wzmaga przyjmowanie przez nią frakcji LDL. 

Erytadenina pomaga powstrzymać nadmierne gromadzenie się związków tłuszczowych w komórkach wątroby i pomaga wyeliminować cholesterol z naczyń krwionośnych, starając się przy tym nie dopuścić do odkładania w nich tłuszczu. Zapobiega również wzrostowi poziomu homocysteiny. Gdy jest on podwyższony może powodować ryzyko arteriosklerozy. Dzięki Shiitake ryzyko to można zmniejszyć.

Wpływ Shiitake na układ trawienny i pracę wątroby

Shiitake pomaga również chronić Wątrobę i zapobiegać patologicznemu rozrostowi tkanki łącznej w wątrobie (fibrozie). Ma również pozytywny wpływ na florę bakteryjną, ponieważ zawarte w nim substancje powodują wzrost probiotycznych bifidobakterii i laktobakterii. Z kolei obecne w nim enzymy takie jak amylaza i celulaza, wspomagają układ trawienny.  

Zawarty w Shiitake lentinan wspomaga detoksykację wątroby, co jest szczególnie przydatne w leczeniu trądziku i problemów skórnych. Często są one spowodowane właśnie zanieczyszczoną i nieprawidłowo działającą wątrobą. 

Shiitake wspiera również w usuwaniu Candida albicans.

Shiitake – działanie terapeutyczne:

  • pomaga wzmocnić odporność,
  • stosowany jest w trakcie grypy i przeziębienia,
  • pomaga w leczeniu chorób infekcyjnych,
  • stosowany we wspomaganiu leczenia osteoporozy, artrozy, fibromialgii i gośćca,
  • reguluje przemiany tłuszczów,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi,
  • stosowany jako uzupełnienie w leczeniu raka,
  • pomaga odbudować florę bakteryjną.

Podsumowując, do najcenniejszych właściwości Shiitake należy z pewnością zdolność do regulowania układu odpornościowego oraz wspomaganie pracy układu sercowo-naczyniowego. 


Wspiera w leczeniu infekcji i chorób układu trawiennego

Wpływa pozytywnie na układ odpornościowymycocomplex

Pomaga regulować poziom cholesterolu i chroni serceShiitake - działanie terapeutyczne