WSPARCIE SHIITAKE W LECZENIU CHOLESTEROLU
Grzyby, gdy są zażywane regularnie, pomagają poprawić poziom cholesterolu i zadbać o nasze zdrowie. Do najskuteczniejszych należy Shiitake, który dzięki erytadeninie i cholinie wzmaga transport tłuszczu do wątroby i rozkład kwasów tłuszczowych.
Co to jest cholesterol i dlaczego jest niezbędny?
Cholesterol i trójglicerydy, jako składniki błon śluzowych, pomagają szybko dostarczyć energii w różnych sytuacjach i uczestniczą w tworzeniu ważnych hormonów.
Zagrożenia wynikające z nieprawidłowego poziomu cholesterolu
Złogi cholesterolowe powodują zmniejszenie światła naczyń i mogą być przyczyną wielu chorób sercowo – naczyniowych. Zmiany w naczyniach mogą powodować również zaburzenia ukrwienia nie tylko serca ale i mózgu.
Szczególnie niebezpieczne jest zaburzenie przemian tłuszczowych, które długo nie powoduje objawów. Dopiero podczas badań wychodzi, że wartości cholesterolu i trójglicerydów są za wysokie albo równowaga między „dobrym” a „złym” cholesterolem jest zaburzona.
HDL („dobry”) wpływa na transport cholesterolu z komórek do wątroby gdzie jest metabolizowany. Dzięki temu zapobiega odkładaniu się go w ścianach naczyń krwionośnych.
Z kolei LDL („zły”) odpowiada za proces odwrotny – transport z wątroby do komórek ciała. Podwyższony LDL wraz z obniżonym HDL zwiększa ryzyko arteriosklerozy (miażdżycy).
Przyczyny nieprawidłowego cholesterolu
Jedną z przyczyn złych wyników cholesterolu jest nieprawidłowe odżywianie i tryb życia. Rzadziej są to uwarunkowania genetyczne.
Cholesterol dostarczany jest z pożywieniem. Występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak produkty mleczne, mięso czy jajka. Również alkohol przekształcany jest w organizmie w tłuszcz, dlatego gdy jest w nadmiarze może spowodować wzrost wartości w szczególności trójglicerydów i prowadzić do niebezpiecznego otłuszczenia wątroby. Cholesterol jest również produkowany przez nasz organizm.
Dodatkowo takie czynniki jak stres powodują wzrost cholesterolu, dlatego oprócz diety warto również zadbać o swoją równowagę wewnętrzną. Tu na pomoc przychodzą różne techniki relaksacyjne, ćwiczenia Qi Gong czy trening autogeniczny.
Warto zatem zadbać o swoją aktywność fizyczną, która pomaga regulować frakcje tłuszczowe we krwi (organizm zużywa tłuszcz podczas wysiłku).
Wsparcie Shiitake w leczeniu cholesterolu
Grzyby, spożywane regularnie, pomagają poprawić wskaźniki cholesterolowe i znormalizować stosunek HDL do LDL. Dzięki wielu substancjom balastowym strzegą przed poważnymi chorobami i zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu tłuszczów z pożywienia w jelitach. Działają również regulująco na frakcje cholesterolowe i chronią przed tworzeniem się zwapnień w naczyniach.
Do najpopularniejszych grzybów wspierających w leczeniu wysokiego cholesterolu jest SHIITAKE. Zawarta w nim erytadenina i cholina wzmagają transport tłuszczu do wątroby i rozkład kwasów tłuszczowych w wątrobie. Pomaga również przekształcić LDL w HDL, a zawarta w nim prowitamina D pobudza przemianę wapniową i przyczynia się do odzyskiwania wapnia bezpośrednio ze ścian naczyń. Shiitake dzięki aminokwasom chroni nas również przed stanami zapalnymi i tworzeniem się zwapnień w naczyniach.
Innym grzybem, który pomaga obniżyć cholesterol jak i trójglicerydy jest Maitake. Zapobiega on również otłuszczeniu wątroby.