Wsparcie Shiitake w leczeniu cholesterolu

Grzyby, gdy są zażywane regularnie, pomagają poprawić poziom cholesterolu i zadbać o nasze zdrowie. Do najskuteczniejszych należy Shiitake, który dzięki erytadeninie i cholinie wzmaga transport tłuszczu do wątroby i rozkład kwasów tłuszczowych. 

Co to jest cholesterol i dlaczego jest niezbędny?

Cholesterol i trójglicerydy, jako składniki błon śluzowych, pomagają szybko dostarczyć energii w różnych sytuacjach i uczestniczą w tworzeniu ważnych hormonów. 

Zagrożenia wynikające z nieprawidłowego poziomu cholesterolu

Złogi cholesterolowe powodują zmniejszenie światła naczyń i mogą być przyczyną wielu chorób sercowo – naczyniowych. Zmiany w naczyniach mogą powodować również zaburzenia ukrwienia nie tylko serca ale i mózgu. 

Szczególnie niebezpieczne jest zaburzenie przemian tłuszczowych, które długo nie powoduje objawów. Dopiero podczas badań wychodzi, że wartości cholesterolu i trójglicerydów są za wysokie albo równowaga między „dobrym” a „złym” cholesterolem jest zaburzona.

HDL („dobry”) wpływa na transport cholesterolu z komórek do wątroby gdzie jest metabolizowany. Dzięki temu zapobiega odkładaniu się go w ścianach naczyń krwionośnych. 

Z kolei LDL („zły”) odpowiada za proces odwrotny – transport z wątroby do komórek ciała. Podwyższony LDL wraz z obniżonym HDL zwiększa ryzyko arteriosklerozy (miażdżycy).

Przyczyny nieprawidłowego cholesterolu

Jedną z przyczyn złych wyników cholesterolu jest nieprawidłowe odżywianie i tryb życia. Rzadziej są to uwarunkowania genetyczne. 

Cholesterol dostarczany jest z pożywieniem. Występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak produkty mleczne, mięso czy jajka. Również alkohol przekształcany jest w organizmie w tłuszcz, dlatego gdy jest w nadmiarze może spowodować wzrost wartości w szczególności trójglicerydów i prowadzić do niebezpiecznego otłuszczenia wątroby. Cholesterol jest również produkowany przez nasz organizm.

Dodatkowo takie czynniki jak stres powodują wzrost cholesterolu, dlatego oprócz diety warto również zadbać o swoją równowagę wewnętrzną. Tu na pomoc przychodzą różne techniki relaksacyjne, ćwiczenia Qi Gong czy trening autogeniczny. 

Warto zatem zadbać o swoją aktywność fizyczną, która pomaga regulować frakcje tłuszczowe we krwi (organizm zużywa tłuszcz podczas wysiłku). 

Wsparcie Shiitake w leczeniu cholesterolu

Wsparcie Shiitake w leczeniu cholesterolu 

Grzyby, spożywane regularnie, pomagają poprawić wskaźniki cholesterolowe i znormalizować stosunek HDL do LDL. Dzięki wielu substancjom balastowym strzegą przed poważnymi chorobami i zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu tłuszczów z pożywienia w jelitach. Działają również regulująco na frakcje cholesterolowe i chronią przed tworzeniem się zwapnień w naczyniach. 

Do najpopularniejszych grzybów wspierających w leczeniu wysokiego cholesterolu jest SHIITAKE. Zawarta w nim erytadenina i cholina wzmagają transport tłuszczu do wątroby i rozkład kwasów tłuszczowych w wątrobie. Pomagają również przekształcić LDL w HDL, a zawarta w nich prowitamina D pobudza przemianę wapniową i przyczynia się do odzyskiwania wapnia bezpośrednio ze ścian naczyń. Shiitake dzięki aminokwasom chroni nas również przed stanami zapalnymi i tworzeniem się zwapnień w naczyniach. 

Innym grzybem, który pomaga obniżyć cholesterol jak i trójglicerydy jest Maitake. Zapobiega on również otłuszczeniu wątroby. 


MycoCholest

Wsparcie Shiitake w leczeniu cholesterolu

Shiitake

Wsparcie Shiitake w leczeniu cholesterolu

Maitake

Wsparcie Shiitake w leczeniu cholesterolu