AGARICUS – NA INFEKCJE BAKTERYJNE
Pierwotną ojczyzną Agaricus blazei Murril [Agaricus subrufescens] jest tropikalny las deszczowy w Brazylii. I owszem przypomina naszą pieczarkę polową ale ze względu na swój lekko migdałowy zapach i smak uchodzi za wyjątkowy rarytas. Grzyby Agaricus (Słoneczny grzyb życia) są często stosowane na infekcje bakteryjne, wirusowe i przy pasożytach oraz jako terapia profilaktyczna i uzupełniająca przy leczeniu nowotworów.
CZYM JEST ZAPALENIE?
Zapalenie to przede wszystkim mechanizm obronny i regeneracyjny organizmu. Pośredniczy w nim układ odpornościowy w odpowiedzi na uraz lub kontakt z zakaźnym patogenem.
Czasami jednak dochodzi do masowej aktywacji układu odpornościowego na obecność patogenu, najczęściej bakterii, co prowadzi do stanu zapalnego, który atakuje cały organizm i może uszkodzić narządy i zagrozić życiu.
Zapaleniu o dowolnym charakterze i nasileniu towarzyszy powstawanie wolnych rodników. Im cięższy stan zapalny, tym zwykle więcej wolnych rodników uszkadza komórki (błony, DNA) i dodatkowo nasila stan zapalny.
AGARICUS – NA INFEKCJE BAKTERYJNE
Naukowcy zastanawiali się czy można uchronić pacjenta przed niekorzystną, zbyt intensywną reakcją układu odpornościowego, tak aby nie było skutków ubocznych i aby była ona całkowicie bezpieczna. Przeszukując różnego rodzaju grzyby natrafili na Agaricus i postanowili sprawdzić czy da on pożądane efekty.
Przeprowadzili liczne eksperymenty na myszach chorujących na sepsę. Jednej grupie myszy podano wodny ekstrakt z Agaricus, innej antybiotyk a pozostałym sól fizjologiczną. W grupie myszy otrzymujących sól fizjologiczną żadna z myszy nie przeżyła 12 dni. W grupie z antybiotykiem przeżyło 40% myszy.
Natomiast wszystkie myszy, którym podawano Agaricus przeżyły. Agaricus regulował układ odpornościowy w taki sposób, aby nie zagrażać organizmowi i kontrolować infekcję.
SKĄD SIĘ WZIĄŁ AGARICUS?
Agaricus to jadalny grzyb pochodzący z Ameryki Południowej, zbierany głównie przez mieszkańców brazylijskiej wioski Piedade. Został odkryty i przedstawiony całemu światu w 1960 roku przez japońskiego naukowca Takatoshi Furumoto. Naukowiec ten wysłał go do laboratorium i tam rozpoczęto badania nad jego właściwościami.
Odkryto min., że Agaricus zmniejsza stany zapalne, wzmacnia odporność przeciwzakaźną i przeciwnowotworową, niszczy komórki nowotworowe i wiele patogenów oraz zmniejsza stres oksydacyjny i poziom cholesterolu.
Agaricus służył więc rdzennym mieszkańcom nie tylko jako pożywienie, ale głównie jako lekarstwo. Byli długowieczni i żyli w zdrowiu aż do osiągnięcia starszego wieku
PODSUMOWUJĄC ZASTOSOWANIE GRZYBA AGARICUS:
– Wspomaga organizm w przypadku infekcji,
– Wspiera zwalczanie pasożytów,
– Wspiera organizm przy leczeniu onkologicznym.
Agaricus w Medycynie Chińskiej
– wzmacnia Qi całego organizmu,
– wspiera ochronną Qi,
– transformuje Śluz i zatrzymuje kaszel.