Shiitake - eliksir zycia

Shiitake to niezwykły grzyb, który w Azji określany jest jako „Eliksir życia”. Żyjący w czasach dynastii Ming, lekarz Whu Shui uważał, że jest on środkiem chroniącym zdrowie, leczącym przeziębienia i stymulującym układ krążenia.

Shiitake – eliksir życia

W Azji już od ponad 2000 lat Shiitake darzy się szacunkiem ze względu na swoje walory smakowe i lecznicze. Początkowo uprawiany w Chinach, szybko znalazł swoich zwolenników również w Japonii, Europie i Ameryce Północnej. 

Shiitake w starożytnych chinach zalecany był głównie do regulowania poziomu tłuszczu we krwi, przy bólach głowy, odrze, ospie wietrznej i bólach brzucha. Już tysiące lat temu stosowany był również jako środek zapobiegawczy infekcjom górnych dróg oddechowych, a także jako lek na poprawę krążenia i środek zwiększający poziom energii. 

Jego nazwa składa się z japońskiego słowa „Shita”, co oznacza gatunek kasztanowca, na którym grzyb ten obficie rósł. Natomiast „taki” oznacza „Grzyb”. W Chinach znany jest jako Shingugu, „pachnący grzyb”, lub Hua gu, co znaczy „biały grzyb kwiatowy”.  

Terapeutyczne działanie Shiitake

Dzięki zawartości lentinanu Shiitake silnie wspiera odponość. Letinan pomaga aktywować różne rodzaje białych krwinek, stymulując ich aktywność obronną. Pomaga także łagodzić przebieg dolegliwości wątroby, chroni ją i zapobiegać patologicznemu rozrostowi tkanki łącznej w wątrobie (fibrozie). Ma również pozytywny wpływ na florę bakteryjną, ponieważ zawarte w nim substancje powodują wzrost probiotycznych bifidobakterii i laktobakterii. Z kolei obecne w nim enzymy takie jak amylaza i celulaza, wspomagają układ trawienny.  [zobacz więcej w artykule – Shiitake – działanie terapeutyczne]


Wspiera trawienie

Wspiera odpornośćmycocomplex

Pomaga regulować tłuszcze Shiitake - działanie terapeutyczne