LATTE Z EKSTRAKTEM Z HERICIUM

Hericium (Lion’s Mane lub soplówka jeżowata), to jeden z najpopularniejszych grzybów, który wspomaga układ trawienny, jak również pamięć i koncentrację. Ten niezwykły grzyb ze względu na swój egzotyczny smak przypominający owoce morza z lekko cytrynowym posmakiem, jest uważany za niezwykły rarytas. Czy wiecie, że można go również dodawać do kawy lub stosować zamiast niej? Dzisiaj oddajemy w Wasze ręce niezwykły przepis – latte z ekstraktem z hericium. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Na zdrowie!

W kilku słowach o Hericium
Zanim przejdziemy jeszcze do przepisu musicie wiedzieć, że hericium, czyli soplówka jeżowata, pomaga zwiększyć sprawność umysłu, ponieważ ma korzystne działanie na mózg, pamięć i układ nerwowy. Grzyb ten pomaga usprawnić przepływ informacji pomiędzy neuronami oraz uczestniczy w tworzeniu nowych połączeń synaptycznych. Dzięki temu mózg jest w stanie pracować dłużej na zwiększonych obrotach.
Idealny na rozpoczęcie dnia 😉
Latte z ekstraktem z Hericium – przepis na 1 porcję
- pół szklanki gorącej, mocnej kawy,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z Hericium (polecamy produkt BIO),
- około pół szklanki mleka roślinnego – najlepiej samemu przetestować jaka ilość będzie odpowiednia (sojowe, migdałowe, kokosowe),
- szczypta mielonego cynamonu,
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki bitej śmietany (opcjonalnie).
Wasz mózg zacznie pracować wydajniej już na samą myśl o szklance tego pysznego i pożywnego napoju!
Przygotowanie:
- W dużym kubku wymieszaj ekstrakt z hericium z gorącą kawą
- Podgrzej mleko, korzystając z dyszy spieniającej ekspresu do kawy. Jeśli nie posiadasz ekspresu, możesz uzyskać pianę podgrzewając mleko w małym rondelku, pod warunkiem, że wcześniej energicznie potrząśniesz kartonem.
- Spienione mleko dolej do mieszanki kawowej. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową oraz bitą śmietanę (opcjonalnie).
Oczywiście zamiast Hericium, możecie użyć ekstraktu z innych grzybów takich jak: Cordyceps, Shiitake, Reishi czy Chaga. Każdy z nich ma właściwości terapeutyczne (szukajcie o nich informacji w innych artykułach).
Smacznego i na zdrowie! 🙂