MAITAKE – TERAPEUTYCZNE ZASTOSOWANIE

Maitake (Żagwica listkowata) to wspaniały grzyb, który dzięki zawartości beta D-glukanu o nazwie grifolan, pomaga w leczeniu nowotworów. Jednak terapeutyczne zastosowanie Maitake jest bardzo szerokie, ponieważ pomaga również w leczeniu cukrzycy, osteoporozy, otyłości i wzmacnia odporność. Dzięki swemu zapachowi i przyjemnemu smakowi, jest jednym z najulubieńszych grzybów jadalnych w Japonii.
Występowanie w przyrodzie
Maitake (Żagwica listkowata, Grifola frondosa) to grzyb, który wykształca duże owocniki złożone z licznych, gęsto ułożonych kapeluszy. Ma zabarwienie szaro lub szarobrązowe, dlatego doskonale potrafi wtopić się w otoczenie. Zamiast blaszek, na dolnej stronie ma drobne rurki. Rośnie od sierpnia do października i najczęściej można go znaleźć na korzeniach starych buków i powalonych drzewach (rzadziej na lipach i bukach). Może osiągać wysokość 50 cm!
Tańczący grzyb
Japończycy nadali mu obrazową nazwę – „tańczący grzyb” (mai = taniec, take = grzyb). Jak legenda głosi, wzięło się to stąd, że zbieracze na jego widok odprawiali taniec radości. Grzyb ten był bardzo ceniony ze względu na swoje lecznicze właściwości, a że trudno go było odnaleźć, tamtejsi władcy wypłacali za niego dużo srebra. Jego stanowiska utrzymywano zatem w tajemnicy i przekazywano tylko członkom rodziny w wielkiej tajemnicy.

Maitake – terapeutyczne zastosowanie
Skład Maitake
Jeśli chodzi o skład Maitake, to warto zwrócić uwagę na wysoki udział ergosterolu – prowitaminy D, która odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Pozostałe składniki to ryboflawina, niacyna, tiamina, biotyna, kwas foliowy, minerały i pierwiastki śladowe (żelazo, cynk, potas i magnez).
Działanie przeciwnowotworowe
Maitake zawiera substancję, która występuje zarówno w grzybni, jak i w owocnikach oraz posiada zdolność podwyższania aktywności makrofagów. Chodzi o tak zwaną frakcję -D a szczególnie beta-D-glukan o nazwie grifolan. Stymuluje on produkcję interleukin i interferonu, które odgrywają ważną rolę w walce w komórkami nowotworowymi.
Obecnie w Japonii i USA stosuje się Maitake jako wspomaganie w leczeniu nowotworów piersi, płuc, wątroby, prostaty, pęcherza i trzustki. Grzyb ten pomaga również ograniczyć negatywne skutki uboczne chemioterapii i radioterapii (wymioty, zawroty głowy, nudności, wypadanie włosów i bóle).
(Zobacz cały artykuł – Maitake – przeciwnowotworowe zastosowanie)
Wzmacnianie odporności
Maitake, dzięki wysokiej koncentracji beta-glukanu, pomaga również pobudzić układ odpornościowy. Ekstrakty z Maitake zawierają beta-D-glukan, frakcję-D, MD i grifon-D. Dzięki nim grzyb ten pomaga pobudzić tworzenie immunokompetentnych komórek. Posiadają one właściwości pożerania substancji obcych, mikroorganizmów i bakterii oraz trawienia ich za pomocą własnych enzymów.

Wspomaganie w walce z cukrzycą
Maitake znany jest również z właściwości obniżania poziomu cukru we krwi, stosuje się go zatem we wspomaganiu leczenia cukrzycy typu II.
Wykazano, że zawarta w Maitake tak zwana frakcja SX (glikoproteina) może podnieść granicę tolerancji na glukozę, nie wpływając przy tym na wyrzut insuliny. Grzyb ten pomaga zmniejszyć peryferyjną wrażliwość na insulinę i dzięki temu wpływa dodatnio na poziom cukru. Pomaga zatem przywrócić prawidłowy poziom glukozy we krwi. Co ciekawe, frakcja SX jest adaptogenem, czyli pomaga nie tylko osobom z hiperglikemią, ale również z hipoglikemią, czyli niedocukrzeniem.
Alfa-glukan z Maitake działa bezpośrednio na receptory insulinowe komórek i przez normalizuje wrażliwość insulinową. Równoczesne obniżenie poziomu cukru we krwi przez Maitake, sterowane jest poprzez wpływ tak zwanego mechanizmu renina – angiotensyna.
( Zobacz artykuł – Leczenie, przyczyny i objawy cukrzycy)
Pomoc w walce z osteoporozą
Maitake dzięki dużej zawartości ergosterolu, prowitaminy D, która stymuluje tworzenie i mineralizację kości, może pomóc zapobiegać osteoporozie i wspomagać jej leczenie.
Grzyb idealny na odchudzanie
Maitake pomaga również zmniejszyć odkładanie się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej, dlatego wspiera w procesie odchudzania.
Główne zastosowanie Maitake:
- pomaga wzmocnić układ odpornościowy,
- Wspomaga leczenie nowotworów (piersi, płuc, wątroby, śledziony i prostaty),
- Wspiera w trakcie chemio i radioterapii,
- Wspiera w leczeniu HIV i infekcji towarzyszących,
- Wspomaga leczenie cukrzycy, osteoporozy, żółtaczki (pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi),
- Wykorzystywany w leczeniu otyłości,
- Ma działanie przeciwgrzybiczne (pomaga w walce z Candidą).
Źródło: Grzyby prozdrowotne