CZEKOLADA NA GORĄCO Z GRZYBAMI
Filiżanka gorącej czekolady z grzybami? Czemu nie? Zapraszamy Cię do zapoznania się z niezwykłym przepisem, w którym zakochają się Twoje kubki smakowe i który zachwyci Cię swoim aromatem.
Przysmak ten nie tylko zachwyca ciekawym połączeniem składników, ale również dzięki zastosowaniu grzybów leczniczych ma pozytywny wpływ na zdrowie. Pamiętaj – nie musisz trzymać się kurczowo przepisu. Możesz śmiało eksperymentować zarówno z przygotowaniem kakao, jak również z dodatkami, przyprawami i rodzajem zastosowanych w przepisie grzybów. My polecamy szczególnie grzyby Reishi, Hericium jak również Cordyceps 😉 A dlaczego? Przeczytasz na końcu artykułu.
Czekolada na gorąco z grzybami
Czas przygotowania: 5 minut
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki masła kakaowego
- 3 łyżki kakao w proszku
(Ewentualnie zamiast masła i kakao w proszku, możesz rozpuścić około 70g ciemnej czekolady, która ma wysoką zawartość kakao około 70%) - masło klarowane – 2 łyżki
- ksylitol – 2 łyżki
- 2 łyżeczki dowolnego ekstraktu z grzybów leczniczych (np. Reishi, Hericium, Cordyceps)
- 1/4 szklanki surowych orzechów z nerkowca (polecamy namoczyć je przez noc)
- 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- umieść wszystkie składniki w pojemniku z wysokoobrotowym blenderem
- dodaj 2 szklanki gorącej wody
- całość miksuj od 15 – 30 sekund, a do otrzymania kremowego płynu o jednorodnej, gładkiej konsystencji
Dodatkowe wskazówki: jeśli wolisz mocniejszy i bardziej gorzki napój, to dodaj więcej grzybów oraz kakao, natomiast jeśli przysmak ten ma mieć formę deseru, to dodaj więcej słodkiego.
Przykładowe inne dodatki: cynamon, owoce lucumy, nasiona konopi, ekstrakt migdałowy lub waniliowy.
Przepis pochodzi z książki: Grzyby lecznicze
Dlaczego polecamy do naszego przepisu szczególnie grzyby Reishi, Hericium oraz Cordyceps?
Cordyceps określany jest często jako „najmocniejsza ładowarka energii” ze wszystkich grzybów. Nie tylko dodaje energii, ale również wpływa pozytywnie na psychikę pomagając walczyć z bezsennością i zmęczeniem.
Reishi to jeden z najstarszych jak również najsilniej działających naturalnych środków odmładzających i uspokajających.
Hericium z koleii jest wykorzystywany w różnych zaburzeniach trawiennych ponieważ pomaga chłodzić i nawilżyć układ pokarmowy, jak również wpływa pozytywnie na psychikę.
Gdzie znaleźć dobrej jakości ekstrakty z grzybów?
Jeśli spodobał Ci się przepis „Czekolada na gorąco z grzybami” i zastanawiasz się skąd wziąć dobrej jakości ekstrakty z grzybów, to polecamy Ci nasze suplementy, które są bogatym źródłem betaglukanów, minerałów i witamin.
Wszystkie grzyby w proszku znajdziesz na stronie –> SUPLEMENTY W PROSZKU